De Waarheidscommissie / Belgische Senaat

Dit jaar viert Brussel de zestigste verjaardag van Expo ’58, de wereldtentoonstelling die in 1958 meer dan veertig miljoen bezoekers naar de voet van het Atomium lokte, maar ook de expo die 278 Congolezen uit Belgisch-Congo tentoonstelde als levende attracties in een nagebouwd dorp. Bovendien opent het AfricaMuseum in Tervuren in december 2018 opnieuw zijn deuren. Hoog tijd dus voor een Brusselse herwerking van ‘De Waarheidscommissie’, deze keer in het unieke kader van de Belgische Senaat. 

----------
‘De Waarheidscommissie’ van dichtbij beleven? Word Vriend van De Waarheid! ➡ https://bit.ly/2PyH5eh 
----------

In ‘De Waarheidscommissie’ stelt Action Zoo Humain zich luidop de vraag of vele maatschappelijke discussies vandaag hun oorsprong niet kennen in een specifiek hoofdstuk van de Belgische koloniale geschiedenis: de tentoonstelling van mensen uit ‘exotische’ landen tijdens de wereldexpo’s. 

Terwijl het Brusselse straatbeeld vandaag steeds kleurrijker wordt, raken debatten over migratie en racisme oververhit. Zestig jaar na Expo ’58 staan we in het Noordstation en het Maximiliaanpark opnieuw met grote ogen naar de ander te kijken. Zijn het fenomeen van de ‘zoo humain’ en het mechanisme van stereotiepe beeldvorming dat ermee gepaard gaat nog altijd actueel? Herbeleef deze historische gebeurtenis en verplaats je in de gevoelswereld van de organisatoren, tentoongestelde volkeren en leergierige bezoekers. 

De voorstelling is gratis, maar reserveren is vereist.

Geeft u les in de derde graad secundair onderwijs, aan een hogeschool of universiteit? Schrijf een groep scholieren of studenten in voor de middagvoorstelling op 7 december! ➡ https://bit.ly/2P1Emx4

Datum:
vrijdag, 7 december, 2018 - 20:00
Locatie:
Leuvenseweg 7, 1000 Brussel