Dekoloniseren gaat over macht

 

Dekoloniseren gaat over macht

Antwerpen, Het Bos, 17 januari 2020, 19u30 – 22u30 (deuren open vanaf 19u)

Lezing met Emma-Lee Amponsah over cultuur, Heleen Debeuckelaere over traditie, Orhan Agirdag over onderwijs en Omar Ba over dekolonisering van de openbare ruimte (*).

Organisatie: Hand in Hand tegen racisme (www.dekoloniseren.be)

De periode van honderden jaren dat het Westen zowat heel de wereld koloniseerde was eveneens de periode dat de inwoners van deze gekoloniseerde wereld afgeschilderd werden als minderwaardig. Dit heeft gezorgd voor een cultureel archief (Gloria Wekker, “Witte onschuld”) waaruit we ons wereldbeeld halen en waarin dit beeld van ondergeschiktheid als het ware werd gebetonneerd. Dit archief krijgt nog voortdurend input vanuit de aanwezige racistische structuren, verhalen, onderwijs, tradities, ... Allen ondergaan we nog een voortdurende hersenspoeling, onzichtbare manipulatie, krijgen we aanpassingsprikkels zodat we het bestaande en de heersende machtsverhoudingen normaal vinden. Antiracisme en dekolonisering is dan ook een voortdurende oefening in het ontrafelen en de-manipuleren van onze inzichten en in het ontmantelen van de machtsverhoudingen.
Hand in Hand wil dit de komende maanden nog meer accentueren in haar dekoloniseringscampagne.

Op 17 januari (moord op Lumumba) beginnen we met een rijke avond over de vier bovenstaande deelthema’s.

Praktisch:

Datum: 17 januari 19.30u – 22u30 (deuren open vanaf 19u)
Plaats: Het Bos, Ankerrui 5–7, 2000 Antwerpen
www.hetbos.be

Info en inschrijven (gratis maar verplicht): https://www.dekoloniseer.be/nl/dekoloniseren-gaat-over-macht of zie formulier hieronder!

Volg en deel het event op facebook: https://www.facebook.com/events/585440802276182/permalink/605402560280006/

Organisatie: Hand in Hand tegen racisme, Grote Steenweg 91, 2600 Berchem, info@anti-racisme.be, 03/281 15 05, www.anti-racisme.bewww.dekoloniseren.be

 

(*) Meer info over de spre(e)k(st)ers:

Emma-Lee Amponsah groeide op in Nederland en verhuisde in 2015 naar Brussel. Inmiddels doctoreert ze aan de Universiteit Gent in de communicatiewetenschappen en maakt ze deel uit van het platform Black Speaks Back als voorzitter en video-producer.
Haar activistische en academische werk onderzoekt de constructie en representatie van Zwartheid in de Lage landen. Haar proefschrift is gericht op Afro-België en cultureel verzet in, via en voorbij media.

Heleen Debeuckelaere is historica, schrijfster en organisator uit Brussel.
Ze levert geregeld bijdragen voor Belgische en internationale media en stond mee aan de wieg van de vzw Metissen van België en het videokanaal Black speaks Back. Haar bijdragen verschijnen regelmatig bij Rekto:Verso. Ze cureerde voor bibliotheek de Muntpunt een speciale collectie rond het thema 'dekoloniseren'. In 2018 leverde ze een bijdrage aan ‘Zwart, Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen’ samengesteld door Vamba Sherif en Ebissé Rouw en ‘Pietpraat. Over Zwarte Piet in België’ samengesteld door Bambi Ceuppens.

Antwerpenaar Omar Ba groeide op in België, Senegal, Mauritanië en Frankrijk. Met deze achtergrond lijkt het bijna logisch dat hij vandaag diversiteits- en inclusieconsultant is. Ba geeft vormingen en lezingen over interculturaliteit en inclusiebeleid aan organisaties.
Hij was coördinator van het Platform van Afrikaanse Gemeenschappen en was ook coördinator voor het European Network Against Racism (ENAR). Ooit medeoprichter van het filmfestival CINEMAF en actief voor 11.11.11 als coördinator van Villa Cabral Antwerpen. Voor het Ministerie van Gelijke Kansen van Joel Milquet werkte hij mee aan het rapport van de rondetafel over interculturaliteit.

Orhan Agirdag is professor in de pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Jonge Academie. Voordien was hij een Fulbright fellow aan de UCLA. Professor Agirdag bestudeert hoe brede maatschappelijke tendensen zoals stijgende etnische diversiteit en digitalisering een invloed hebben op onderwijs, opvoeding en leren. Zijn werk is verspreid over meer dan honderd wetenschappelijke publicaties, die meer dan 1600 keer geciteerd zijn en tevens werden bekroond met verschillende prijzen. Hij coördineert momenteel het Pro-M project en begeleidt verschillende doctorandi. Orhan Agirdag is regelmatig te gast op nationale en internationale conferenties en buitenlandse onderzoeksinstituten.df

 

Bereikbaarheid: via tram 1 of 24 (halte Noorderplaats); Q-park Godefriduskaai

https://g.page/htBos?share