Dringend gezocht: gemeentelijke politici die de tewerkstellingsachterstand van “allochtonen” willen aanpakken

“Allochtonen” (term VDAB) zijn vier tot vijf maal meer werkloos dan “autochtonen”, deels door discriminatie en vooroordelen. Hand in Hand tegen racisme betoogt op 29 september in Antwerpen om maatregelen te vragen van de nieuwe gemeentebesturen.

Uit de statistieken van de VDAB blijkt een grote tewerkstellingsachterstand van “allochtonen”.  Eén op vier werkzoekenden in Vlaanderen behoort tot een etnisch-culturele minderheid.  Met of zonder Belgische nationaliteit, hier of buiten de Europese Unie geboren, hoog- en laaggeschoold, … Allen samen hebben ze gemiddeld vier tot vijf maal meer kans om werkloos te zijn dan mensen die hier al enkele generaties wonen, geen vreemde naam hebben of een andere huidskleur. Opleidingsachterstand en taalproblemen kunnen dit maar deels verklaren, discriminatie en vooroordelen spelen een grote rol.

 

Alle gemeenten en steden samen stellen meer dan 150 000 mensen te werk. Zij zijn goed geplaatst om het goede voorbeeld geven en dit probleem aan te pakken. Streefdoel is een personeelsbestand dat de samenstelling van de lokale bevolking weerspiegelt.

 

De voorbije maanden vroegen we de politieke partijen die opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in alle Vlaamse gemeenten om zich hiervoor te engageren. In Antwerpen bvb mailden meer dan 800 mensen ons rappel voor een antiracistisch tewerkstellingsbeleid naar de lokale partijen. De antwoorden zijn te lezen op www.anti-racisme.be.  We geven geen stemadvies, alle betrokken kiezers kunnen hun eigen oordeel vormen.

 

Om deze eis verder kracht bij te zetten roepen we iedereen op om zaterdag 29 september te komen betogen in Antwerpen. We vertrekken om 14u aan het Astridplein (Centraal Station). Alle info op www.anti-racisme.be/manifestatie, evenals de lijst van medeorganisatoren en steunende organisaties.

 

PS Lokale reacties van de partijen staan op het kaartje van Vlaanderen bij de betrokken steden en gemeenten. Nationale standpunten zijn te lezen op http://www.anti-racisme.be/reacties-van-de-nationale-politieke-partijen

 

Hand in Hand tegen racisme vzw
Breughelstraat 31
2018 Antwerpen
03 281 15 05
marius@anti-racisme.be
www.anti-racisme.be

 

Actua

#praktijktestennu

Tags