Is een wereld zonder kolonialisme mogelijk?

Naar aanleiding van de publicatie van het boek ‘Wanneer we spreken over kolonisatie’ een project van twee kunstenaars, Vesna Faassen & Lukas Verdijk, willen we het graag hebben over het kolonialisme en haar erfenis. Wat is kolonialisme? Bestaat kolonialisme anno 2018 nog? Welke gevolgen heeft het kolonialisme voor onze dagelijkse praktijk? Wat is dekolonisering? Is er een wereld mogelijk zonder kolonialisme?  

Na een inleiding over het boekproject gaan Emmanuel Iyamu, Nadia Nsayi, Kris Berwouts en Gillian Mathys tijdens het panelgesprek in op deze verschillende vragen. Vervolgens is er ruimte voor een vragenronde vanuit het publiek. Daarna sluiten we af met een drankje aangeboden door de KdG.

De avond wordt georganiseerd door Kif Kif, Hand in Hand, Comac Antwerpen en de A-raad van de KdG Hogeschool. En gaat door op Campus Zuid van Karel de Grote Hogeschool te Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen in aula CZ-Y.01.19.

--Wie is wie?--

Emmanuel Iyamu is lid van de African Youth Organisation (AYO). AYO is de eerste Afrikaanse studentenvereniging in Antwerpen. AYo zet zich in voor een betere instroom, doorstroom en uitstroom van studenten met een Afrikaanse achtergrond. 

Nadia Nsayi is sinds 2010 beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij Pax Christi en de ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen. De focus van haar werk ligt op vrede en inspraak in Congo met bijzondere aandacht voor de hoofdstad Kinshasa en de conflictzones Noord- en Zuid-Kivu. Daarnaast volgt ze ook de situatie in de buurlanden Rwanda en Burundi op.

Gillian Mathys is onderzoekster aan de UGent. Ze is historica gespecialiseerd in centraal-Afrika. Haar huidig onderzoek richt zich de op pre-koloniale en koloniale geschiedenis van Oost-Congo, en op de post-koloniale conflicten van de jaren zestig in dezelfde regio. Ze houdt zich ook bezig met de verschillende manieren waarop geschiedenis in het Oost-Congo van vandaag verteld, gebruikt, en misbruikt worden. Haar onderzoek baseert zich zowel op mondelinge geschiedenis als op archieven.

Kris Berwouts werkte al meer dan twee decennia voor verschillende Belgische en internationale NGO’s. Hij heeft een stevige reputatie als Centraal-Afrika kenner, gespecialiseerd in de vredes- en democratiseringsprocessen in de regio. Sinds 2012 werkt hij als onafhankelijk expert, onder meer voor Britse en Franse autoriteiten, de VN en Amnesty International. Zijn laatste boek ‘Congo’s gewelddadige vrede’ verscheen in 2017 bij de uitgeverij EPO.

 

Campus Zuid KdG

Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen

 
 
 

 
Datum:
dinsdag, 6 februari, 2018 - 19:00