Geraardsbergen

 

Geachte dames en heren,

Vandaag brengen we hulde aan Den Olifant, het monument der Pioniers, gemaakt door Théophile L'Haire in 1948 in opdracht van de Koloniale Kring, officieel ingehuldigd in 1949. We brengen hulde door het ernstig te nemen, door het de aandacht te schenken die het verdient.

Zeggen dat De Olifant geen vragen opwerpt – en daarmee basta –, doet De Olifant oneer aan. Hij verdient beter, hij verdient in al zijn complexiteit overdacht te worden en niet tot één waarheid gereduceerd te worden. Vandaag verklaren we De Olifant dan ook open voor interpretatie. Laten we kijken, laten we lezen.

Het is een relict uit een tijd die nog niet vervlogen is – en dat ook nooit zal zijn. Zoals ook een olifant zelf nooit vergeet, legt dit beeld een onuitwisbaar spoor in de stad.

Wie heeft wie beschaafd? En ten koste van wie of wat? En wat is die beschaving waarvoor men valt? Het gaat daarbij niet alleen om cijfers, laat staan hen tegen elkaar op te wegen.

Het is een tijdsdocument, maar dan wel een dat ook onze tijd betreft. Laten we De Olifant niet afbreken, besmeuren, verstoppen of met een infobord het stilzwijgen opleggen, maar laten we dit als een ontmoetingsruimte zien. Een plek waar we heel diverse gedachten en visies kunnen uitwisselen.

 

Huldigingsrede 'Den Olifant'
7 januari 2017

Zie ook de bijdragen van kunstenaars en academici naar aanleiding van deze huldiging: http://www.collateral-journal.com/

Adres

9500 Geraardsbergen

Campagneonderdeel