Omar Ba over Panafrikanisme

Omar Ba over Panafrikanisme en de invloed van Afrikaanse baanbre.e.k.st.ers op het debat over racisme in Europa

Webinar Hand in Hand tegen racisme – reeks over Baanbre.e.k.st.ers

In hoeverre vertellen Afrikaanse baanbre.e.k.st.ers een meer relevant verhaal voor de strijd tegen het racisme in Europa dan de alom bekende Afro-Amerikaanse voorbeelden? En hoe is het Panafrikanisme hiervoor bij uitstek een belangrijk inspiratiebron aangezien deze beweging ontstaan is als reactie op het kolonialisme in Afrika?

Omar Ba neemt ons mee op een boeiende zoektocht naar in Europa soms minder bekende maar wel degelijk zeer invloedrijke baanbrekers voor dekolonisering en tegen racisme zoals Alioune Diop, Julius Nyerere, Gamal Abdel Nasser,  Thomas Sankara, Cheikh Tidiane Gadio,  Wolé Soyinka en Ngungi Wa Thiongo. Hij vergeet hierbij ook W.E.B. Dubois niet, Afro-Amerikaan maar panafrikanist en mentor van Kwame Nkrumah.

In het begin van de avond blikken we eerst terug op de finale van de Baanbre.e.k.st.ers-campagne en het uiteindelijke resultaat. Wie komt er met Lumumba op de affiche?

Antwerpenaar Omar Ba groeide op in België, Senegal, Mauritanië en Frankrijk. Hij is al jarenlang een bekende antiracistische activist die ook lezingen geeft over het thema, met bijzondere aandacht voor de relatie tussen Afrika en Europa.

Deze onlinebijeenkomst kadert in de Baanbre.e.k.st.ers-campagne van Hand in Hand (zie baanbrekers.dekoloniseer.be), die de aandacht vestigt op belangrijke figuren in het dekoloniseren van zowel de samenleving als de geesten. 

Datum: 18 januari 2021 van 20u tot 21u30.

Plaats: online via Zoom.

Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven: