Open Brief voor een Lumumbastraat in Antwerpen

Persbericht 22 juni 2018

Open Brief voor een Lumumbastraat in Antwerpen krijgt veel steun en leidt tot een debat in de gemeenteraad

 

Vele Antwerpse organisaties en bekende Vlamingen zoals Luc Tuymans en Ronnie Mosuse ondersteunen een pleidooi voor een Lumumbastraat of -plein in Antwerpen, genoemd naar de eerste premier van Congo. Dit leidde tot een motie in de Antwerpse gemeenteraad die nu maandag 25 juni besproken wordt. Aanleiding is de inhuldiging van een Lumumbaplein in Brussel op 30 juni, herdenkingsdag van de onafhankelijkheid van Congo.

 

Antwerpen is een stad met een grote Congolese en Afrikaanse gemeenschap. Een straatnaam voor een Afrikaanse iconische figuur die getuigt van Afrikaanse emancipatie en waardigheid zou een belangrijke stap zijn in de erkenning van de diverse demografische samenstelling van de havenstad. Zakayo Wandoloh (woordvoerder van de actie) : "Lumumba is niet enkel een belangrijk historische figuur maar is ook een symbool voor een onvoltooid dekolonisatieproces. Een proces dat uiteindelijk moet leiden tot het wegwerken van de directe erfenis van het kolonialisme, met name racisme, discriminatie en ongelijkheid."

In die zin is een Lumumbastraat niet alleen belangrijk voor de Congolezen maar voor de verbetering van het wederzijds begrip bij alle inwoners van Antwerpen.

 

De volledige argumentatie staat uitvoerig in de Open Brief (https://www.dekoloniseer.be/nl/onderteken-de-brief-voor-een-lumumbastraat-antwerpen) die er kwam op initiatief van Billy Kalonji ( Mwinda Kitoko), Matthias De Groof (UA), Kilalo vzw en Hand in Hand tegen racisme vzw. Ze werd mede ondertekend door een reeks Bekende Vlamingen zoals Luc Tuymans, Ronny Mosuse, Ludo De Witte (auteur De moord op Lumumba), Aya Sabi (auteur), Jeroen Olyslaegers, Tom Lanoye, Bart De Baere (directeur Muhka), Kristien Hemmerechts, Els Dottermans, en vele anderen. Vele Antwerpse organisaties tekenden mee (*), alsook vele andere Antwerpenaars, zowel met als zonder migratieachtergrond. De volledige lijst van eerste ondertekenaars staat onder de Open Brief op de website.

 

De ondertekenaars hopen dat op maandag 25 juni de volledige gemeenteraad de gezamenlijke motie van Groen, PVDA en sp.a zal goedkeuren die gebaseerd is op de argumenten van de Open Brief.

 

 

(*) Op initiatief van Mwinda Kitoko vzw, Kilalo vzw en Hand in Hand tegen racisme vzw en met steun van onder meer Ayo vzw, Kunsthal Extra City vzw, Motief vzw, Hart boven Hard Antwerpen, Banelikia vzw, Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad, FMDO vzw, VOEM vzw, Broederlijk Delen, De Roma vzw, Pax Christi Vlaanderen, Filet Divers vzw, Antwerp for Palestine, Kif Kif, Rekto:verso, ROJM, SamEn vzw, ella vzw, De Wrikker, China Arts vzw, Aktie Vredesbelasting, Oxfam Wereldwinkel Wilrijk, ...

 

 

Voor meer info:

 

Zakayo Wandoloh (woordvoerder, namens het samenwerkingsverband), tel. 0498 26 48 04

Marius Dekeyser (organisator samenwerkingsverband), tel. 0485 399 615