Verboden Boeken: De verbrande dichtbundel van Léon-Gontran Damas

Specialisten spreken vrijuit over de boeken die je nooit had mogen lezen. Een 4-delige lezingenreeks over controversiële en clandestiene werken uit de literatuur­geschiedenis.

Wanneer: zaterdag 9 maart 2019, 11:00 tot 13:00

Waar: Muntpunt, De Wolken +5, Munt 6, 1000 Brussel

Prijs: € 5 (Paspartoe kansentarief, studenten, leden UPV: € 2)

Organisatie UPVi.s.m. Muntpunt

De dichtbundel ‘Pigments' uit 1937 was een visionair werk: de Frans-Guyanese schrijver Léon-Gontran Damaswaarschuwde erin voor nazisme en racisme, voor etnische zuivering en de vervreemding van het individu in een mechanische wereld. Maar dat was niet waarom de Franse autoriteiten de dichtbundel bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verboden. Onaanvaardbaar was de oproep tot de Senegalese soldaten om niet langer Europese oorlogen uit te vechten voor hun Franse meesters en eerst de Fransen uit Senegal te gooien.

In deze 2de sessie kadert prof. dr. Kathleen Gysselsde censuur van Damas' werk in de tijd en omstandigheden waarin hij leefde. Kathleen Gyssels doceert Franstalige literatuur buiten Frankrijk aan de Universiteit Antwerpen. Haar werk spitst zich toe op thema's als multiculturaliteit, discriminatie van minderheden, zwarte en joodse diasporaliteratuur, canonisering en beeldvorming van de Ander.

Muntpunt, De Wolken +5, Munt 6, 1000 Brussel​

Datum:
zaterdag, 9 maart, 2019 - 11:00
Locatie:
Muntpunt, De Wolken +5, Munt 6, 1000 Brussel