Vrijwilligersdag. Van “zwarte” tot “witte” zondag, uitdagingen voor Hand in Hand tegen racism

Van “zwarte” tot “witte” zondag, uitdagingen voor Hand in Hand tegen racisme.

Hand in Hand werd opgericht na de eerste “Zwarte” Zondag op 24 november 1991. Er volgden er nog een aantal. Zwart sloeg op de favoriete kleur van de aanhangers van het historische fascisme, de zogenaamde zwarthemden. Na een periode van neergang, volgde dan een nieuwe “zwarte” zondag op 26 mei. Eigenlijk zouden we dit beter een “witte” zondag noemen, want een overwinning van het “witte superioriteitsdenken” (“white supremacy”). 

Er zijn al heel wat (voorbarige?) analyses geweest maar die richten zich vooral op wat politieke partijen zouden moeten doen. Hand in Hand en de antiracistische beweging hebben geen partijpolitieke belangen, hun missie is de strijd tegen racisme. Hoe pakken we die dan aan in deze nieuwe politieke context en wat kan je zelf doen als vrijwilliger of activist?

We starten met een panelgesprek over de te volgen strategie tussen Don Moussa Pandzou en Lieven Miguel Kandolo  of “Yaya Na Leki - Grote broer en kleine broer” uit de brievenreeks in De Standaard.

Daarna maken we afspraken over concrete acties in 2020. 

Wil je mee denken en mee actie voeren? Hou dan aub zaterdag 5 oktober vrij. Voormiddag van 10u tot 13u in De Nieuwe Vrede in de Vredestraat 16-22, 2600 Berchem.

Datum:
zaterdag, 5 oktober, 2019 - 09:30 tot 13:30
Locatie:
De Nieuwe Vrede, Berchem