Charlie Hebdo

Hand in Hand veroordeelt moordaanslag Charlie Hebdo en roept op tegen polarisatie.

Hand in Hand tegen racisme vzw veroordeelt zonder voorbehoud de moordaanslag op de redacteurs van Charlie Hebdo. Voor Hand in Hand is de persvrijheid één van de pijlers van onze democratie die ten allen prijze verdedigd moet worden. 

Het zijn niet enkel de redacteurs en de persvrijheid die slachtoffers zijn van deze terroristische daad.  Ook alle moslims behoren tot de grootste verliezers. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de islambashing van de laatste decennia nu nog in alle hevigheid zal toenemen. In Duitsland zagen we al de duizenden op straat komen als "Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes" . In Zweden zagen we de brandstichtingen van moskeeën, in Nederland de oproep van Wilders-aanhangers om moskeeën in brand te steken. Ondertussen zijn ook verschillende moskeeën in Frankrijk doelwit geworden. 
De terroristische extremisten zien door deze aangewakkerde tegenstellingen hun kans schoon om nog meer olie op het vuur te werpen. Ze hopen door de polarisering op de spits te drijven meer moslims voor hun perfide en barbaarse zaak te winnen.
Hand in Hand heeft dan ook veel respect voor al de moslims die in deze tijden blijven getuigen van positief burgerschap en deze en andere aanslagen bestempelen als non-islam. In plaats van de islam te veroordelen als niet-compatibel of als foutieve software voor "onze" hardware, zijn onze samenleving en alle burgers meer gediend met een aanvaarding van de superdiversiteit en de plaats van de islam daarin. 
Het is dus tijd dat onze afschuw voor deze en andere moordaanslagen gepaard gaat met een activering van onze democratie waarin grondrechten moeten uitgebouwd worden en waarin discriminatie, racisme en islamofobie geen plaats hebben. Hoe meer we dat doen in eenheid, samen, zonder ons te laten verdelen in wij en zij, hoe meer kans dat het meest waarschijnlijke scenario toch niet doorgaat.