Debat “Dag Zwarte Piet” 1/12/2021, 19u30

Met Lise Koning, Stella Nyanchama Okemwa (Hand in Hand tegen racisme) & Stijn Coninx

Moderator: Anouk Torbeyns

Van 9 november 2021 tot 6 maart 2022 loopt in het AfricaMuseum de tentoonstelling Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd. Naar aanleiding van de expo staan het museum en de vzw Hand in Hand tegen Racisme stil bij de blackface-traditie (het zwart maken van een gezicht) van het Sinterklaasfeest.

 

In november meren de Sint en zijn pieten weer aan in Antwerpen. De voorbije jaren was er veel kritiek op zwarte piet, een bekend voorbeeld van blackface. Onderzoeker Bambi Ceuppens (AfricaMuseum) publiceerde Pietpraat. Over zwarte piet in België. Opiniemaker Dalilla Hermans pleit al enkele jaren voor een inclusiever kinderfeest met een roetpiet. Kunstenares Laura Nsengiyumva biedt intussen een alternatief feest aan met Queen Nikkolah.

Groeit het bewustzijn over de stereotiepe beeldvorming van zwarte piet? Hoe verandert het Sinterklaasfeest in Vlaanderen en Nederland? Welke rol spelen onderzoek, activisme en media in die verandering?

Op woensdag 1 december om 19u30 stelt journaliste Anouk Torbeyns (Stampmedia) deze vragen aan de Nederlandse onderzoeker Lise Koning (Jonge Historicus van het Jaar 2018) en antropologe en activiste Stella Nyanchama Okemwa (vzw Hand in Hand en Kick Out Zwarte Piet). Ook filmregisseur Stijn Coninx (Ay Ramon!) zal deelnemen.


 

In het kader van de tentoonstelling Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd biedt het AfricaMuseum gesprekken aan over de expo, (de)kolonisatie en (anti)racisme.

Online

SCHRIJF JE IN

Inschrijven is verplicht om de link te ontvangen die het mogelijk maakt het gesprek te volgen. Inschrijven kan hier: https://app.livestorm.co/africamuseum-1/dag-zwarte-piet

Duur: Ongeveer 1.30 u

Taal: In het Nederlands

Prijs: Gratis maar inschrijven is verplicht (zie boven)

Meer info:: https://www.africamuseum.be/nl/learn/museumtalks/humanzoo_1december2021

en op facebook: https://www.facebook.com/events/862591654448840/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22search%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D


 

Interessant leesmateriaal ter voorbereiding: 

 

ANDERE BOEIENDE ACTIVITEITEN

5 DEC 21 Boum NaTiOnAale de Queen Nikkolah

Laura Nsegyumvah ism Vooruit, Zinnema @ Molenbeek

De legende van Queen Nikkolah gaat voort! Verschillende zeer leuke activiteiten:
kleurhoek met prachtige tekeningen zorgvuldig uitgekozen door de Queen herself!,
luisterhoek waar je in de taal van je keuze (ENG, FR, NL en FR gebarentaal) kan luisteren naar de legende van Queen Nikkolah,
dansvloer om U u u tegen te zeggen, met speciale effects, veilige dansbubbels, en de meest groove dans pasjes (da wordt zooo leuk!), goodiebags, balonnen, selfies met de Queen

Praktisch
Op zondag 5 december om 13u00 @Decoratelier Molenbeek 

Gratis, voor 250 kindjes. (Ja, onze Queen heeft een queen sizehhart en dat is heeeel groot!) Daarvoor hebben jullie hulp nodig:
1) Kan jij eens om je heen kijken waar de kindertjes zitten die dit het hardst kunnen gebruiken? Laat hen dat weten! Of spreek af om ze te brengen en terug op te halen, heb je een hele groep kindjes die je wil brengen/begeleiden? Laat ons dat weten via FB-messenger, dan kunnen we helpen om een oogje te houden op de omkadering en de ontvangst
2) Hoor jij bij die enkelingen die in corona-tijden toch nog wat centjes te spaar hebben? Stort wat je kan missen op rek.: BE03 0004 1326 7284 met de vermelding Queen Nikkolah. 6€ = 1 goodie bag, 1500€ = 250 goodiebags. Met heel weinig middelen magie creëren? Yes, Queen Nikkolah can !

27 NOV 21 Studiedag "Wintertradities in beweging of in het gedrang?

Tussenkomst Bambi Ceuppens @ Brugge

In 2021 viert Volkskunde West-Vlaanderen 20 jaar Midwinterfeest. Naar aanleiding van de feesteditie organiseren Volkskunde West-Vlaanderen en Musea Brugge een studiedag over wintertradities.

Praktisch
Op zaterdag 27 november 2021 van 9u30 tot 16u @ Brugge
30 € (incl lunch en receptie), inschrijven verplicht: http://volkskundewestvlaanderen.be
Specifiek: 10u30-11u: Bambi Ceuppens (Koninklijk Museum voor Midden-Afrika): Pietpraat. Over Zwarte Piet in België.

Actua

#dekoloniseerMijnTraditie