#praktijktestennu

PLATFORM #PRAKTIJKTESTENNU

Het platform vindt het de hoogste tijd om praktijktesten en mystery calls te gebruiken in de strijd tegen discriminatie. 

Het platform #praktijktestennu wil bereiken dat:

•        praktijktesten en mystery calls in zowel de privé als de publieke sector systematisch plaatsvinden door overheidsinspecties op Vlaams, Brussels en federaal niveau.

•        praktijktesten en mystery calls door burgers, middenveldorganisaties, vakbonden en academici uiteraard ook mogelijk blijven in beide sectoren.

•        er de nodige decretale en wetgevende kaders worden voorzien om de overheidsinspecties op Vlaams, Brussels en federaal niveau te versterken in hun democratische opdracht om discriminatie hard aan te pakken. 

Volg ons op Facebook

Meer info over praktijktesten en mystery calls

Waarom?

Werkzoekenden  weigeren op basis van hun afkomst, huidskleur of leeftijd  is een misdrijf. Een moeilijk te bewijzen misdrijf. Praktijktesten kunnen bevestigen of ontkennen wat een werkzoekende vermoedt. Er moet nu een juridisch kader komen om iets te doen met de resultaten van praktijktesten.

Discriminatie opsporen op de arbeidsmarkt is niet nieuw. Onderzoekers doen testen. Sociale organisaties en vakbonden gaan op pad. Hun verontrustende bevindingen doen telkens veel stof opwaaien in de media. Sommige werkgevers komen gebuisd uit discriminatietesten. Toch doen ze gewoon verder, want er is niemand die iets doet met hun rapport. 

We staan nu op een keerpunt.  Na een juridische strijd van 14 jaar werd interimkantoor Adecco veroordeeld tot een schadevergoeding aan de burgerlijke partijen. Het Minderhedenforum bracht hun onderzoek naar buiten over discriminatie bij dienstenchequebedrijven. Er zijn hoorzittingen over discriminatie in het Vlaams Parlement.

Dit is het moment om een knoop door te hakken. Juridische instrumenten  om discriminatie op te sporen, vast te stellen en aan te pakken zijn nodig. Werkzoekenden krijgen meer zekerheid. Ze stellen zich dagelijks de vraag: word ik niet uitgenodigd of aangenomen omwille van mijn naam of omdat ik niet geschikt ben voor de job?  Werkgevers kunnen met praktijktesten aantonen dat ze op een eerlijke manier aanwerven.

Praktijktesten zijn niet tegen bedrijven of werkgevers. Integendeel. Het is  een meerwaarde voor de economie. Meer personeel dat afgestemd is op het huidig en toekomstig cliënteel. Personeel voor de jobs die niet ingevuld raken. We pleiten voor meer tewerkstellingskansen, dus hebben we bedrijven nodig.

Voor de verkiezingen van 2014 hebben verschillende politieke partijen ons bevestigd dat ze discriminatie  proactief gaan aanpakken. Een juridisch kader voor praktijktesten is daarvoor noodzakelijk. Dus maak er werk van : Stop discriminatie, praktijktesten nu!

Gerelateerde inhoud

50 jaar geleden, sloten de Verenigde Naties een eerste internationaal mensenrechtenverdrag om de algemene principes uit de Universele verklaring van de Rechten van de Mens te concretiseren. De VN resolutie verplicht landen om rassendiscriminatie met alle middelen te voorkomen en uit te bannen. Twintig jaar na het einde van WOII met zijn Holocaust en toen zowel de dekolonisatie als de apartheid nog volop aan de gang waren, vormde dit verdrag een sterke belofte van de internationale gemeenschap. Maar 50 jaar later blijkt dit verdrag nog niet verouderd.

#STOPDISCRIMINATIEOPHETWERK...>>>